Duunitori -logoa klikkaamalla pääset etsimään tarjolla olevia kesätöitä 15 - 16 vuotiaille paikkakunnittain.

Valtakunnallinen Ysit töihin -kesätyökampanja 

jatkuu ja haluaa yhdistää tehtävät tekijöihinsä. Täytä ysin mentävä paikka yrityksessäsi tai organisaatiossasi ja hommaa ysi kesäksi töihin! 


4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Nuori voi myös työllistää itsensä 4H-yrittäjänä

Kesätyötä tarjoavat yritykset, kunnat, erilaiset yhteisöt ja kotitaloudet.


Ysit töihin -toiminnan tuloksia Tervolassa 2021. Tiedossa olevien yhteisöjen, yritysten ja muiden toimijoiden työllistämiä ysejä.                            

4H-Tervola                                      7
Tervolan kunta7
Vaihtoykköset1
K-Market Tervola1
Sale1


Peruskoulun päättäneen nuoren palaute kesätyöstä:

-"Kesätyöpaikkakokemukseni oli erittäin miellyttävä. Mielestäni oikein sopiva vaihtoehto ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi. Minua osattiin arvostaa aloittelevana työläisenä ja liikoja ei vaadittu - työstä ei koitunut turhaa stressiä tästä syystä. Sain myös ammattitaitoista opastusta työtehtäviini".


Työnantajien palautteita kentältä:

-Paikallinen yrittäjä kiitteli töissä olleen ysin taivaisiin: "Olisin palkannut töihin, mutta opiskelu vei nuorella voiton".

4H:ssa nuoria työllistyi ohjaus- ja viherrakentamiseen: 

-Leiriohjaajien ote veti sanattomaksi! Homma sujui ja nuoret tiedostivat vastuunsa.

-Sirpa

Viherrakentaminen vaati fyysistä kuntoa ja helteet piinasivat, mutta ysit jaksoivat hoitaa monipuolisen työnsä pihalaatoituksesta taimien istutukseen. Osaavia ja tekeviä nuoria! -TiinaYhdeksäsluokkalaiset ovat mukana toiminnassa lukuvuoden aikana suorittamalla 4H:n toteuttaman Ajokortti työelämään -koulutuksen, jota sponsoroi Tervolan Osuuspankki. Koulutuksessa nuori saa perusteet työn hakemisesta, työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta. 

4H auttaa kevään aikana nuoria saamaan kesätyöpaikan vähintään kahdeksi viikoksi tai työllistämään itsensä yrittäjänä. Nuorten työantajina voivat toimia kunnat, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet.


Toiminnassa rakennetaan ja ylläpidetään vuoropuhelua paikkakunnan työnantajien, peruskoulun ja nuorten välillä, sekä motivoidaan työnantajia työllistämään nuoria. Olemalla mukana toiminnassa työnantajien on mahdollista toteuttaa yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla paikkakunnan nuorille  todennäköisesti se ensimmäinen kesätyöpaikka.

4H:n Ysit töihin -toiminta tavoittaa vuosittain 10 000 nuorta liki sadalla paikkakunnalla. Vuonna 2021 toiminnassa mukana olevista nuorista työllistyi lähes 60 prosenttia eli yli 5 000 nuorta sai kesätyön.


Kunta, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet palkkaavat nuoren kesätöihin vähintään kahden viikon ajaksi. Palkkauksessa voi hyödyntää erilaisia tukimalleja mm. Tutustu työelämään ja tienaa sekä kunnan tarjoama Kesätyöseteli. Molemmat tukimallit toimivat tietyin ehdoin. Nuorelle maksetaan TES:n mukainen palkkaus. Nuoren voi tilata töihin myös 4H-yhdistyksen kautta työpalveluna 25 €/h mikäli nuoria on tarjolla.

Toimintamallin toteutuksessa tarjotaan ammattikorkeakouluopiskelijoille räätälöityjä työharjoittelupaikkoja nuorten kouluttamisessa, yritysyhteistyössä sekä nuorten työllistämisen koordinoinnissa.

4H-yhdistykset seuraavat ja tilastoivat yhdeksäsluokkalaisten sijoittumista kesätyöhön ja kokoavat palautetta sekä nuorten että työnantajien kokemuksista.

Ysit töihin -toimintaa tukee Opetus- ja Kulttuuriministeriö.