25.11.2021

Ysit töihin -toiminnan tuloksia 2021. Tiedossa olevien yhteisöjen ja yritysten ja muiden toimijoiden työllistämiä ysejä.                            

4H-Tervola                                      7
Tervolan kunta7
Vaihtoykköset1
K-Market Tervola1
Sale1


Perille tulleita palautteita:

-Paikallinen yrittäjä ylisti huoltoasemalla töissä olleen ysin taivaisiin: "Olisin palkannut töihin, mutta opiskelu vei nuorella voiton".

-4H:ssa nuoria työllistyi ohjaus- ja viherrakentamiseen. Leiriohjaajien ote työssään huippua! Homma otettiin haltuun heti kättelyssä ja tiedostettiin vastuun merkitys toiminnan sujumisessa. Viherrakentaminen vaati fyysistä kuntoa ja helteet piinasivat, mutta ysit jaksoivat hoitaa monipuolisen työnsä pihalaatoituksesta taimien istutukseen.

4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Nuori voi myös työllistää itsensä 4H-yrittäjänä. 

Kesätyötä tarjoavat yritykset, kunnat, erilaiset yhteisöt ja kotitaloudet.


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat mukana toiminnassa lukuvuoden aikana suorittamalla 4H:n toteuttaman Ajokortti työelämään -koulutuksen. Koulutuksessa nuori saa perusteet työn hakemisesta, työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta.

4H auttaa kevään aikana nuoria saamaan kesätyöpaikan vähintään kahdeksi viikoksi tai työllistämään itsensä yrittäjänä. Nuorten työantajina voivat toimia kunnat, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet.

Toiminnassa rakennetaan ja ylläpidetään vuoropuhelua nuorten, paikkakunnan työnantajien ja peruskoulun välillä sekä motivoidaan työnantajia työllistämään nuoria. Olemalla mukana toiminnassa työnantajien on mahdollista toteuttaa yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla paikkakunnan nuorille  todennäköisesti se ensimmäinen kesätyöpaikka.

Toiminnassa mukana on nyt valtakunnallisesti 65 4H-yhdistystä 92 kunnan alueella. Yhdeksäsluokkalaisia mukana on yli 16 000.

Kunta, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet palkkaavat nuoren kesätöihin vähintään kahden viikon ajaksi. Palkkauksessa hyödynnetään erilaisia malleja mm. Tutustu työelämään ja tienaa, Kesätyöseteli, TES:n mukainen palkkaus. Nuoren voi tilata töihin myös 4H-yhdistyksen kautta.

Toimintamallin toteutuksessa tarjotaan ammattikorkeakouluopiskelijoille räätälöityjä työharjoittelupaikkoja nuorten kouluttamisessa, yritysyhteistyössä sekä nuorten työllistämisen koordinoinnissa.

4H-yhdistykset seuraavat ja tilastoivat yhdeksäsluokkalaisten sijoittumista kesätyöhön ja kokoavat palautetta sekä nuorten että työnantajien kokemuksista.

Ysit töihin -toimintaa tukee Opetus- ja Kulttuuriministeriö.