Auringonkukka -kampanja/ kilpailu


Istutetaan yhdessä omille pihoille ja parvekkeille, omaksi ja ohikulkijoiden iloksi sekä ennenkaikkea luonnon ja mehiläisten hyväksi auringonkukkia. Tiesitkö, että Suomessa mehiläisiä on yli 200 lajia (https://fi.wikipedia.org/wiki/Mesipisti%C3%A4iset).

Ennen kuin valitset auringonkukkalajikkeen katso, että kukka ei ole kerrottu, sillä siinä ei ole siitepölyä. Se ei hyödytä pölyttäjiä kaikessa kauneudessaan. Valitse lajike, jossa kukka on yksinkertainen ja siemenkeskus runsas. 

Toimi näin:

Esikasvata taimet kukinnan takaamiseksi. Kukinta alkaa noin 110 vrk kylvöstä riippuen lajikkeesta. Ohjeita kylvöön löytyy paljon, tässä yksi, että pääset alkuun.

  • Ennen kylvöä siemeniä on hyvä kostuttaa kevyesti. Kostuta talouspaperi, ripottele siemenet sen päälle ja peitä sitten ne toisella kostealla talouspaperilla, jotta ne saavat sopivasti kosteutta eivätkä kastu liikaa.
  • Seuraa sitten siemeniä päivittäin, sillä kun ne alkavat itää, on aika istuttaa ne.
  • Esikasvatuksessa siemenet kylvetään syviin, kapeisiin ruukkuihin, mikä minimoi juurten vaurioitumisen riskin ulos istutettaessa. Itse koin vessapaperirullan hylsyn esikasvatuksessa hyväksi. Täytä hylsy kylvömulalla noin paria senttiä vaille hylsyn korkeus. Taimet voi istuttaa myöhemmin potteineen kasvupaikalle, koska hylsy maatuu.
  • Kesäkuusta alkaen, hallanvaaran mentyä, auringonkukat voi istuttaa ulos.
  • Istutus:  Istuta taimet noin 35 cm etäisyydelle toisistaan. Kaiva kuoppa, istuta taimi, laita multaa taimen ympärille ja tiivistä kevyesti. Lannoita ja kastele tarvittaessa.
  • Sitten seurataan kasvun ihmettä ja odotellaan kukintaa ja pörriäisten pöhinää.

Kenellä kasvaa Tervolan korkein auringonkukka?

Osallistu kilpailuun. Voittajalle luvassa palkinto.

Kasvata auringonkukka. Kasvun päätyttyä kuvaa auringonkukka ja vielä parempi, jos olisit myös itse kuvassa. Säilytä kuva itselläsi, kunnes voittaja on selvinnyt.

Täytä alla olevaan lomakkeeseen vaadittavat tiedot ja lähetä lomake. Kerro myös muista havainnoistasi kasvatuksen aikana. Ilmoitamme kilpailuun osallistumisen päättymisestä ja voittajan syksyllä. 


Lähetä alla oleva lomake, kun olet mitannut ja kuvannut auringonkukkasi korkeimmillaan. Otamme voittajaan yhteyttä kilpailun päättyttyä.